Blog

Zo života procesáka

Volám sa Vlado, som procesný inžinier v potravinárskom priemysle a rád sa s vami podelím o svoje zážitky, pocity, či pokusy z každodenného pracovného života, ktorých obdobu určite zažívate aj vy. 

Ja osobne som sa prvýkrát stretol s Lean v automotive výrobe, kde som začal časom reálne aj chápať, čo je to vlastne taktovanie výrobnej linky, line-balancing, 5S, Kaizen, Jishuken, Muda, a že každá ušetrená sekunda je pri výrobnom cykle obrovský prínos. Po pár rokoch prišla zmena a ocitol som sa v potravinárskom priemysle. Prvé dni som si myslel, že tu bude všetko výrazne inak, čo sa týka profesijného zaradenia a celkovo prístupu k výrobe (predsa len za alma mater Lean-u sa považuje svet automotive). 

Zanedlho som ale prišiel nato, že posolstvo je naozaj všade rovnaké: 

  • uspokojiť potreby zákazníka na 100%,
  • správne pochopiť tok hodnôt (surovín, tovaru, informácií, ľudí, procesných krokov,..),
  • zabezpečiť, aby mi všetko „pretekalo“ cez jednotlivé procesy čo najplynulejšie,
  • nevyrábať zbytočne nadbytok = princíp ťahu (pull),
  • veci neustále zlepšovať a doťahovať k dokonalosti.

Pre dnešný príspevok som sa rozhodol vám krátko vyrozprávať zážitok s jednou z mojich prvých úloh v rámci Lean aktivít vo firme a to hneď na korporátnej úrovni. 

Bol som poverený analýzou výrobných zariadení a meraním ich cyklových časov pre účely benchmark-u. Povedal som si fajn, zaujímavá úloha a príležitosť spoznať a pochopiť novú výrobu. Tak som si teda pedantne naštudoval pokyny, vzal som stopky do ruky a vrhol som sa na merania. A tu som sa hneď aj zastavil. S akou presnosťou mám vlastne merať daný cyklus? Použijem stopky, mobil alebo treba lepšiu kameru, aby sme mali s kolegami z iných závodov rovnaké meranie? Akú verziu produkcie mám vlastne merať, aby to bolo ozaj porovnateľné? 

Keďže to nebolo presne definované a ja som nechcel dávať priveľa zbytočných otázok, aby som náhodou nepôsobil nekompetentne (asi každý sa na začiatku cíti tak, že to určite všetci vedia, lebo sú tu dlhšie a ja ešte veľa veciam asi nerozumiem a potom zistíte, že nerozumejú všetci ani po rokoch😊), vybral som si metódu sám a pokúšal sa odmerať proces čo najprecíznejšie a dodržať termín odovzdania čo najskôr. 

Prišiel deň „D“, a teda prezentácia výsledkov našich meraní centrále. Keď som však uvidel výsledky ostatných, zarazil som sa. Oproti iným závodom z celej skupiny sme boli ozaj „pomalší“. Opäť som zopakoval meranie, tentokrát už nie stopkami, ale mobilom a odrazu boli výsledky úplne iné, no aj tak stále výrazne horšie. Šiel som teda ešte hlbšie a začal sa vypytovať na rozdiely v jednotlivých výrobách v našich zahraničných závodoch a špecifikách vstupov do zariadení. Samozrejme, vysvetlenie na seba nenechalo dlho čakať. 

Naša výroba je kvôli špeciálnej receptúre neporovnateľná s ostatnými a teda výsledky benchmarku pre nás nemôžu byť reálne relevantné, takže tie krásne pripravené tabuľky, merania, prepočty a podobne sme robili kvázi zbytočne. 

Aké poučenie z toho plynie? Čím menej presne zadefinovaný postup analýzy vopred a poznanie detailov svojej výroby, tým viac opakovaných meraní, nedorozumení a vlastne celkovo zbytočných činností. Jednoznačne sa treba včas pýtať na všetko, čo vám nesedí alebo „vŕta v hlave“, aktívne komunikovať o tom, na čom pracujete aj s ostatnými kolegami a pozrieť sa na veci z vyššej perspektívy. Nesústrediť sa len na časť z analýzy a ihneď zrealizovať bezhlavo každé zadanie, ktoré vám pristane na stole, ale myslieť na celú jej podstatu od spôsobu merania, cez metódu vyhodnotenia až po to, ako viem následne zistenia reálne využiť vo svoj prospech.

Teším sa aj na budúce s pokračovaním epizódy: Zo života Procesáka. 😊

Zdieľajte:

Mohlo by vás zaujímať

Súvisiace články

#9 Zmeny v spoločnosti je potrebné komunikovať „firemným“ jazykom.

Prinášame vám posledný rozhovor zo série špeciálnych epizód natočených priamo na Lean Summit CzechoSlovakia 2024 v Tatrách, najväčšej konferencie zameranej na tému neustáleho zlepšovania v rámci Slovenska a Čiech. Jiří Zeman vám ponúka jeho recept, ako „hladko“ zavádzať zmeny v spoločnosti. V rozhovore prezradí, aký vplyv má osobný pozitívny príklad na ďalšie zmeny v podniku a ako to všetko súvisí s Leanom.

Pozn.: Kvalita zvukového záznamu je ovplyvnená špecifickými podmienkami pri nahrávaní. Hodnotný obsah rozhovoru vám však tento fakt vynahradí. Ďakujeme za pochopenie.

Hosť: Jiří Zeman / Sr ISC Operations Manager ,Honeywell Aerospace Olomouc.

Moderátor a technické spracovanie: Jiří Bréda – Kouč lídrov, lektor, zakladateľ spoločnosti Mise HERo a tvorca podcastov “Vím, jak”.

Čítať ďalej »

#8 Vďaka Leanu vieme v spoločnosti robiť veci ľahšie a rozumnejšie.

Prinášame vám druhý rozhovor zo série špeciálnych epizód natočených počas Lean Summit CzechoSlovakia 2024 v Tatrách, najväčšej konferencie zameranej na tému neustáleho zlepšovania v rámci Slovenska a Čiech. Zaujímavý rozhovor s Michalom Majorom vám ponúka možnosť nahliadnuť hlbšie do fungovania spoločnosti a zistiť,  akú úlohu zohráva Lean a jeho aplikácie vo všetkých jej oblastiach. Nechajte sa inšpirovať, ako veci robiť jednoducho a hlavne s rozumom.

Pozn.: Kvalita zvukového záznamu je ovplyvnená špecifickými podmienkami pri nahrávaní. Hodnotný obsah rozhovoru vám však tento fakt vynahradí. Ďakujeme zapochopenie.

Hosť: Michal Major / Poprad Site Director ,Beko Europe

Moderátor a technické spracovanie: Jiří Bréda – Kouč lídrov, lektor, zakladateľ spoločnosti Mise HERo a tvorca podcastov Vím, jak

Čítať ďalej »

#7 Akú úlohu zohráva Lean v prvej nemocnici novej generácie na východnom Slovensku ?

Vypočujte si podcast zo série špeciálnych dielov natočených priamo počas Lean Summit CzechoSlovakia 2024 v Tatrách, najväčšej konferencie zameranej na tému neustáleho zlepšovania v rámci Slovenska a Čiech. Key speaker podujatia a náš zaujímavý hosť Marián Haviernik vám priblíži, ako funguje nemocnica na východnom Slovensku založená na moderných princípoch. V rozhovore sa dozviete, aké výhody môže Lean priniesť v oblasti zdravotníctva.

Pozn.: Kvalita zvukového záznamu je ovplyvnená špecifickými podmienkami pri nahrávaní. Hodnotný obsah rozhovoru vám však tento fakt vynahradí. Ďakujeme za pochopenie.

Hosť: Marián Haviernik/ CEO at New Generation Hospital Michalovce  v Penta Hospitals Slovensko.

Moderátor a technické spracovanie: Jiří Bréda – Kouč lídrov, lektor, zakladateľ spoločnosti Mise HERo a tvorca podcastov “Vím, jak”.

Čítať ďalej »

#6 Aby Lean naozaj uspel, musíte ho mať vyslovene „v srdci“.

Ďalší podcast zo série špeciálnych dielov natočených počas Lean Summit CzechoSlovakia 2022 v Brne so skvelým rečníkom, Jiří Neužilom. Jíří zastáva pozíciu Lean Managera v spoločnosti Mann Hummel, ktorej sieť po celom svete zastrešuje vyše 20 000 zamestnancov. Český závod, v ktorom pôsobí, sa stal Lean modelom a tréningovým centrom pre celú skupinu Mann Hummel. Z akých prvkov sa ich systém skladá, čo je pre nich v spoločnosti dôležité, ako merajú prínos zlepšovacích aktivít, ako budujú angažovanosť a ako sa sám Jirka vlastne dostal k Leanu?

Hosť: Jiří Neužil / Lean Manager, Mann Hummel.

Moderátor a technické spracovanie: Jiří Bréda – Kouč lídrov, lektor, zakladateľ spoločnosti Mise HERo a tvorca podcastov “Vím, jak”.

Čítať ďalej »